Mechelen

boomspinazie

Boomspinazie

 

boomspinazie4

Iedereen die de courante onkruiden in onze tuinen een beetje kent, heeft al te maken gehad met “chenopodium”. Het is een courant voorkomend onkruid dat zich makkelijk uitzaait en een sterke groei vertoont zoals de meeste van onze onkruiden. Het komt in vele varianten, waaronder de chenopodium giganteum of boomspinazie.

 

 boomspinazie3

Omdat ik elk jaar een aantal nieuwe dingen wil uitproberen in de moestuin, heb ik  dit jaar onder andere deze boomspinazie geprobeerd. Ik heb uitgezaaid op een verloren plekje in de tuin waar wat schaduw is en relatief weinig planten goed groeien. Zoals je kan zien op de een van de foto’s is de benaming “giganteum” goed gekozen. Zelfs op een schaduwplek groeit de plant makkelijk boven de serre uit tot 2.50 à 3 meter hoog. De sterke groei van dit “hardnekkig onkruid” is een mooi voordeel wanneer we de plant willen oogsten. Ik heb er een heel seizoen niet naar omgekeken en heb nu een heel bosje van staan.

 

 

 

 

 

 

 

 

boomspinazie2

We gebruiken enkel de blaadjes voor de keuken, want de steeltjes en de stengel zijn hard. Wanneer we de geoogste blaadjes spoelen en kort koken in een bodempje water, hebben we een heerlijke variant van spinazie. Deze is niet bitter en niet taai. Ik heb dit oorspronkelijk met enige argwaan uitgezaaid om eens iets nieuw te proberen en ben nu een grote fan. Het proberen zeker waard, mislukken kan (bijna) niet. 

boomspinazie1 

Heb jij ook een leuke tuinervaring die je graag wil delen ? Neem enkele foto’s en laat ons gerust weten wat je zo leuk vond op volkstuinmechelen@gmail.com

 

Volkstuingroeten

John, 

 

Geef een reactie