Mechelen

Het jaar van de slak

Het jaar van de slak! 

Voor de Chinezen is het nu het Jaar van de Aap, maar we zijn met de Aap gelogeerd, voor ons tuiniers is , het Jaar van de Slak!slak

De overvloedige regen is hier niet vreemd aan. Er zijn reeds voldoende artikelen geschreven over hoe we deze ongenode gasten kunnen bestrijden. Het geen wat ik onthoud is dat de slakkenkorrels die ik gebruik na 1à2 dagen door de regen, desondanks melding op de verpakking dat ze weerbestendig zijn, volledig opgelost zijn! De slakkenkorrels van Edialux zouden hier beter tegen bestand zijn. (?) In elk geval speel kort op de bal of volgend jaar teisteren ze je tuin nog meer dan dit jaar het geval is!!

Dit jaar zijn de weergoden onze grootste uitdagers voor onze tuin. De extreme neerslag heeft voor sommige percelen (wateroverlast) en teelten (schimmels) nare gevolgen.

De regen is voor prei een zegen tegen de preimot. Deze insecten kunnen hun eitjes dan niet kwijt daar het hart van de preiplant gevuld is met regenwater.

De selder doet het ook zeer goed. Selder is een dorstige en hongerige groente. Door deze overvloedige regen komen er meer voedingsstoffen ter beschikking dan gewoonlijk het geval is en de selder ten goede komt.

Over het algemeen groeit alles sterker dan gemiddeld. Tenzij je met waterzieke gronden te doen hebt. De wortelhaartjes sterven af door gebrek aan lucht in de bodem en worden buiten werking gesteld. De planten verkleuren gewoonlijk geel.

De aardbeien hebben ook afgezien. Het gros van de vruchten was niet oogstbaar door vruchtrot. Korona is van nature een ras dat zware, bossige planten ontwikkeld. Dus verder uit elkaar planten, 35-40cm in de rij, 50cm tussen de rijen. Vernieuw regelmatig je aardbeien bestand. Persoonlijk heb 1 bed van éénjarige planten en één van 2-jarige. Na het tweede jaar gaan ze eruit.

Nu de oogst voorbij is, draal niet met het opfrissen van de planten. Verwijder vooral het oude blad aan de basis van de plant. Geef wat extra gedroogde koemestkorrels om de planten te versterken en om een goede bloembotaanleg (gebeurt vanaf ongeveer 8-10 augustus) mogelijk te maken. De plant moet ook zijn reserves opslagen voor de komende winterperiode.

De frambozen moeten na de oogst gesnoeid worden. Verwijder de afgedragen takken en dun de nieuwe scheuten van het jaar uit tot het aantal van 6-8/strekkende meter. Door vroeg te snoeien krijgen de nieuwe scheuten meer licht en vormen sterkere bloemknoppen. Denk eraan, licht is productie!

Het is nu een goede tijd om de zomersnoei toe te passen waar nodig. De wonden helen snel, dus minder kans op infectie. De zomersnoei vertraagd de groei van bomen. Wintersnoei stimuleert de groei.

Bomen waarbij het risico bestaat op sap verlies na de snoei wat wij ook het ‘bloeden’ noemen snoei je enkel in de zomer. De wintersnoei beperk je dan tot de kleine correcties indien nodig.

Deze techniek geldt vooral voor Acer, Betula (berk), Carpinus, vijgen en Juglans (noten).

Het steenfruit (kers, pruim, perzik) zal je ook snoeien na de oogst om meer licht in de boom te brengen en om bloeden en infecties te voorkomen. 

Ook heesters en klimplanten die hun plek ontgroeien kun je nu best snoeien. Wisteria (blauweregen) vormt meterlange uitlopers. Snoei deze terug tot 3-5 bladparen terug. Dit zal een rijkere bloei in het voorjaar opleveren.

Vakantie of niet het onderhoud in de tuin staat niet stil!

Het is tijd om de twee jarige bloemen te zaaien. In 2016 gezaaid, word eerst een plant gevormd en in 2017 zal de bloei plaats hebben. Dit is bv. het geval voor Myosotis (Vergeet-me-Nietje), viooltjes, Bellis (margrieten).

Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen bij de eenjarigen en terrasplanten. Dit stimuleert de vorming van nieuwe bloemen. Bovendien staat opgeruimd netjes!

 

 

stekkenOok de periode staat voor de deur om stekken te nemen van verschillende bloemen en heesters.

Zorg er voor dat het stekmateriaal voldoende afgerijpt is. Dit wil zegen basis is harder dan de zachtere top van de scheut. Oogst het stekmateriaal in de ochtend wanneer ze het meest vol sap (water) zijn.

Gebruik enkel scheuten die in het jaar van de groei gevormd zijn. Dus van dit jaar. Maak een stek van 10-15cm lang. Ontblader de basis en verwijder de zachte tip (foto 1). Daar waar mogelijk maak een stek met hiel door de scheut af te scheuren van de moederplant. De hiel zal de vorming van wortels versnellen door de aanwezigheid van auxines (hormonen).

Grootbladige soorten (bv. Hortensia) geef ik er de voorkeur aan om het aantal bladeren iets meer te verminderen dan hun bladoppervlak tot de helft te herleiden. Elke gemaakte wonde vraagt een extra inspanning van de stek om deze wonde te herstellen.

Bij bv. Magnolia grandiflora ga je de basis van de stek (zijkant) over de lengte van 2-2.5cm de schors lichtjes verwonden. Dit bevordert ook de beworteling.

Het gebruik van bewortelingshormonen is niet altijd nodig. Ook kan je door de schors van wilg in water te laten ‘trekken’ bekom je een biologisch bewortelings middel. Het dippen van de stek in een oplossing van water en kaneel zou ook effectief zijn. Hier heb ik geen ervaring mee. De wilg-oplossing werkt wel.

(Foto 2) het stekmedium moet licht en goed doorlaatbaar zijn. Zorg dat bij het inbrengen van de stek dat het medium rond de stengel voldoende aangedrukt wordt. Giet aan om het contact van stekmedium en stek optimaal te maken.

(Foto 3) Laat het overbodig water eerst wegvloeien alvorens een plactic zak aan te brengen over de pot. Gebruik eventueel bamboestokjes om het inzakken van de plastic zak te vermijden.

Plaats de pot niet in volle zon. Dit is uit den boze, je stekken zouden ‘gekookt’ worden. Zorg voor voldoende licht en vochtigheid. Indien nodig het zakje even wegnemen om het teveel aan condenswater te verwijderen.

Wanneer de hergroei zichtbaar is moeten de planten afgehard worden door eerst een paar openingen in het plastic te maken en om het in een later stadium volledig te verwijderen. Volgens planning plaats je de afgeharde planten buiten en/of verplant je ze in een andere pot maat indien nodig voor de opkweek van een zwaardere maat.

Succes!     RVE

Geef een reactie