Mechelen

Winterbloeiers in de kijker

 

Beste Tuinliefhebber,

Vele winterbloeiers (winter en zeer vroeg bloeiend in het voorjaar) hebben geurende eigenschappen. De meeste verdragen schaduw en verschillende soorten kunnen ook in containers opgekweekt worden. Dit laat toe volgens hun ’toestand’ – bv mooi blad en/of in bloei, deze te verplaatsen naar een plaats om van onze volle aandacht te genieten tijdens een niet zo’n aangename periode van het jaar.

De decoratieve en aantrakkelijke aspecten van winterbloeiers zijn in het algemeen: de bloemen, de geur, bessen, gekleurde stelen of een apart, opvallende blad.

Geurende planten geven de meeste voldoening wanneer ze geplaatst/geplant worden aan een doorgang of ingang die regelmatig tijdens de winter wordt gebruikt. Sommige soorten zijn niet bepaald mooi tijdens de zomer. Deze kunnen best in een container geplant worden en volgens het seizoen verplaatst indien nodig.

Geschikte soorten.

De vermelde hoogte zijn benaderend en in functie van de groei omstandigheden. Het kan ook verschillende jaren duren alsvorens een struik volgroeid is. Hou hier rekening mee. Voor klimplanbten voorzie een delijk klimrek

Struiken met afvallend blad.

 

Abeliophyllum distichum – geurende witte bloemen – februari – hoogte: 2 meter.

Daphne mezerum – purper-rode bloemen – bloei in februari tot april – hoogte: 150cm. Doet het heel goed in alkalische bodems.

Hamamelis x intermedia – bezoek zeker het Arboretum van Kalmthout – Hamamelis feesten van 11 januari tot en met 28 februari 2016. De toverhazelaars zijn dan echt betoverend!! Een machtige collectie hebben ze daar opgebouwd!

Ze zijn flink geurend – bloem kleur van geel tot orange en nog veel andere tonen. Bloei van december tot maart. De hoogte varieerd van 180 tot 300cm.

website Arboretum Kalmthout – www.arboretumkalmthout.be

Groenblijvende struiken.

Arbutus unedo – de bloei gaat van october tot december dit met witte of zacht roze bloemen. Hoogte kan gaan van 4.5 tot en met een 6 meters.

Elaeagnus pungens ‘Maculata’struik met kleine witte bloemen. Bloei van october tot december. Hoogte: 2.4-4.5meters.

Mahonia x media ‘Charity – de eerste gele bloemen kunnen al eind november verschijnen.  Struik van 3 tot 4.5 meter hoog.

Klimmers.

Clematis cirrhosa klimhoogte tot een 4 meter. crème kleurige bloemen vanaf november.

Clematis cirrhosa var. ballerina – klimt een 4 meter met rood/bruine crème gevlekte bloemen .Dit van november tot maart.

Clematis cirrhosa ‘Freckles’  klimt ook 4 meter maar met bruin/violet met crème gevlekte bloemen.

Kruidachtige vaste planten.

Bergenia  het geslacht Bergenia bestaat verschillende soorten en varieteiten. Op de website van Kwekerij Jan Spruyt in Buggenhout kan je een idee vormen wat mogelijk is, qua varatie in blad en bloemkleur. Hoogte varieerd tussen 30 en 45cm.

Iris unguicularis Laag blijvende iris van een 20-tal cm. Bloeit van october tot maart.

Helleborus niger vroeg bloeiend, met witte soms licht mint kleurige bloemen, van december to maart. Ook Kerstroos genoemd. Reeds nu volop in de tuincentra verkrijgbaar. Hoogte van 25  tot 45cm.

Bloembollen.

Eranthis heymalis – bolgewas bloeiend van januari tot maart. Dit met gele bloemen. Hoogte: +-15cm.

Galanthius nivalis – witte bloemen van janbuari tot februari. Hoogte: 7-10cm.

Scilla mischtchenkoana ‘Tubergeniana’ (syn. S. tubergeniana) moelilijker kan de benaming niet zijn! bleek blauwe bloemen in februari. Hoogte: 10-15cm.

 

Sommige soortnamen klinken je vreemd in de oren. Het beste is nu rond te kijken en de winterbloeiers te spotten. Het zal je een beter idee geven over het eventuele gebruik in je tuin.

Tot de volgende keer.

 

Roger VE

 

 HamamelisHelleborusnigra

 

Geef een reactie