

Het snoeien van de bloemtrossen van tomaten is een geavanceerde teelttechniek die vooral wordt toegepast om:
- Betere vruchtkwaliteit te krijgen (grotere, mooiere tomaten). De vruchten rijpen meer gelijkmatig.
- Ongelijke ontwikkeling of overbelasting van de plant te voorkomen. Voorkomt groeischeuren bij de vleestomaten.
- Energie van de plant te richten op minder maar betere vruchten. Het voorkomt overbelasting van de plant.
Telers gaan reeds bloemtrossen snoeien vanaf het ogenblik de bloemtros volledig zichtbaar is, maar voor dat de bloemen volledig open zijn. Dus ingrijpen net voor de bloei. Het aantal bloemen dat behouden blijft is in functie van het ras. Bv. Vleestomaten -Pyros en Coeur de Boeuf op 5 bloemen. Voor Coeur de Boeuf, zelfs op 3 bloemen wanneer we extra grote tomaten wensen te bekomen. Kerstomaten snoeien is niet nodig. Trostomaten 5-6 bloemen.
Persoonlijk, pas ik de snoei toe vanaf het ogenblik ik (bij Pyros) 5 goed af gespeende vruchtjes waarneem. Mijn ervaring is dat tijdens de zomer, bij hoge temperaturen in de kas de zetting niet altijd ok is. Door de hoge kastemperatuur worden de bloempjes afgestoten. En het dus gevaarlijk is reeds de bloemtros te snoeien juist voor de bloei.
Tomaten zijn ‘goeie eters’. Zij verbruiken veel voedingsstoffen en in het bij zonder kalium (potas). Daarom in het begin van de maand een magnesium gift (Kieseriet) en midden van de maand een samengestelde meststof met een hoog kali gehalte. Vanaf september stop ik met het geven van extra voedingstoffen.
De magnesium gift is nodig om de bladgroenverrichting op peil te houden. Dit helpt om je planten vitaal te houden. Kalium zorgt voor het vormen van de trossen en de grote van de vruchten.
Tot een volgende keer – Roger