Mechelen

Luffa

Kweek zelf uw plantaardige Luffa douchespons

 

Elk jaar kweek ik traditiegetrouw enkele “klassiekers” die steevast goed zijn voor een mooie oogst aan groenten of fruit. Daartoe behoren de gebruikelijke soorten als Tomaten, sla, radijsjes, spinazie, aardbeien, kool, pompoenen en nog zoveel meer. 

Daarnaast probeer ik elk jaar iets nieuw te vinden om uit te proberen.

Vorig seizoen was ik via een tuinwebsite gestoten op de “LUFFA” of “LOOFAH”, een plantaardige spons die je in “kruidvat en “bodyshop” en dergelijke kan kopen als scrubspons om je dode huidcellen mee te verwijderen onder de douche. 

luffa1 Volgens die website kan je die relatief makkelijk zelf kweken (in Amerika weliswaar). Het blijkt een verwant te zijn van de komkommer, maar deze soort is absoluut niet lekker om te eten.

Na enig zoekwerk heb ik uiteindelijk via een webwinkel in Wallonië 2 pakjes zaadjes (van 10 stuks) besteld en laten leveren per post (www.graines-semences.com).

Het kiemen verliep niet zo vlot… van de 20 zaadjes zijn er na lang proberen uiteindelijk slechts een drietal uitgekomen.

Met veel zorg heb ik de plantjes opgekweekt en verzorgd tussen de tomaten en komkommers in de serre.

Het resultaat ziet u hieronder.

 luffa2

 

 

Na de oogst is het zaak om de vruchten op een goed verluchte droge plaats te drogen. In ons klimaat is het niet zo eenvoudig gebleken om de vruchten te drogen, want ze bevatten veel vocht en beschimmelen gemakkelijk. Dit jaar hebben we uitzonderlijk veel regen en dus een enorm hoge luchtvochtigheid gehad. 

 

luffacomcommer luffa2delen

 

De gedroogde vruchten kunnen gemakkelijk gepeld worden.

De gepelde vruchten zien er wat grijs uit en lijken niet zo geschikt als badspons, maar na goed drogen en een nachtje weken in bleekwater, zijn ze getransformeerd tot het product dat we in de winkelrekken vinden.

luffa3delen

 

luffa4delen

Als je ook zin hebt om eens te proberen, contacteer mij gerust (via volkstuinmechelen@gmail.com), ik heb zelf enkele zaden geoogst die je gerust mag gebruiken.

Veel succes,

John

Geef een reactie