Mechelen

Aardappelsoep

Aardappelsoep – Potage Parmentier

 
Ingrediënten voor 10 personen:
0,500 kg aardappelen
0,250 kg ajuin
0,250 kg preiwit
4 l kippebouillon of bouillonblokjes
0,1 kg boter
Kruidentuiltje van tijm, laurier en peterseliestaarten
Peper van de molen
Zout
 
Bereiding
Was, schil en snij de groenten in grove stukken.
Smelt de boter, voeg de groenten toe en stoof de groenten vijf minuten aan zonder te kleuren.
Bevochtig de groenten met bouillon of water met bouillonblokjes.
Bindt het kruidentuiltje samen met dun touw. Voeg het kruidentuiltje toe.
Laat alles 45 minuten zachtjes koken. Verwijder het kruidentuiltje.
Breng de soep op smaak met peper en zout.
Mix de soep met een mixer of passe-vite.
Zeef eventueel door de puntzeef.
Laat de soep terug doorkoken, smaak ze af.
Serveer ze.
 
–> groene gehakte kruiden toevoegen als garnituur, maar laat deze niet meekoken!
 
–> Dit is een basissoep. Door toevoeging van garnituren krijg je telkens een andere soep.
Bvb. Door toevoeging van gesneden groentebalkjes krijg je een juliennesoep.
Door toevoeging van gesneden groenteblokjes krijg je een brunoisesoep.
Door toevoeging van stukjes gegaarde kip krijg je een kippensoep.
Door toevoeging van wortelen krijg je een wortelsoep.