Mechelen

Zacht fruit – scheutdunning

Het is belangrijk om nu alle overtollige grond-scheutgroei te verwijderen. Zo gaat al de energie naar de scheuten die we wensen te behouden. Sterkere scheuten geven ook een betere bloemkwaliteit en vruchtzetting in het volgende groei jaar. Het verwijderen van deze overtollige scheuten bevordert een betere lichtinval op het onderste gedeelte van de struik wat de kwaliteit van het toekomstige vruchthout ten goede komt.

Deze ingreep is nodig bij: frambozen, bramen, wijnbes, rode en zwarte bes.

Hoe gaan we te werk?

In mijn geval behoud behoud ik tijdens de winstersnoei van de frambozen twee sterke scheuten. Het aantal grondscheuten dat ik nu behoud is twee plus één reserve. Dus maximaal 3 per plant.

Werk je met meer hout (canes) dan hou je er steeds een reserve scheut meer over dan het aantal scheuten dat je wenst te behouden voor de wintersnoei.

Voor bramen ga je op dezelfde wijze te werk.

Rode bes – enkel die grondscheuten behouden die bedoeld zijn om tijdens de wintersnoei, om eventueel oude gesteltakken te vervangen.

Zwarte bes of Cassis – idem als rode bes. Denk er aan dat zwarte bessen het beste resutaat geven op sterke éénjarige scheuten.

Mvg Roger

Geef een reactie