Verzorging van Orchideeën
Heb je ook al eens zo’n prachtige bloeiende orchidee cadeau gekregen van familie of vrienden? Deze sterke plant staat garant voor vele weken van bloeipracht, maar dikwijls weten we niet hoe we ze optimaal kunnen verzorgen en opnieuw kunnen laten bloeien. Het is echt niet moeilijk, als je enkele basisregels volgt.
De meest courante soorten behoren tot de phalaenopsis, maar er bestaan ontelbare variëteiten. Wanneer je met enkele eenvoudige principes rekening houdt, kan je ze bijna allemaal goed verzorgen zonder problemen.
Lichte Standplaats
Ideaal is een standplaats met veel daglicht, maar zonder directe zonneschijn. Bijvoorbeeld op de vensterbank bij kamertemperatuur.
Orchideeën houden niet van tocht en grote temperatuurschommelingen.
Weinig water geven
Wekelijks even de potkluit onderdompelen, enkele ogenblikken laten weken en dan vooral goed laten uitlekken is voldoende om een hele week voort te kunnen.
Enkel tijdens de heetste zomermaanden verdraagt hij een tweede wekelijkse dompelbeurt. Laat zeker geen water staan in de pot of het schaaltje. De wortels kunnen dan makkelijk rotten. Gebruik steeds zacht regenwater op kamertemperatuur.
Zuinig met mest
Om de 3 à 4 weken een beetje vloeibare plantenmest toevoegen aan het dompelwater is ruim voldoende. Ik heb zeer goede ervaring met een lichte NPK samenstelling van vb. 6-6-6.
Verpotten
Jaarlijks verpotten doe je zeker niet met potgrond. Deze houdt veel te veel water vast, en laat te weinig lucht door waardoor de wortels gaan rotten. Eigenlijk heeft de orchidee een soort luchtwortels, die je best verpot in fijne schors (te koop als bodembedekker). Verwijder bij het verpotten de verdroogde of afgestorven delen en verpot voorzichtig in de schorsstukjes.
Wat na de bloei ?
Veel kwekers vermelden dat het mogelijk is om op de uitgebloeide bloemstengel een tweede bloei te krijgen, wanneer je terugsnoeit op het eerste of tweede oog (vanaf de onderkant), maar dit is in de praktijk niet zo evident.
Wanneer je de plant gewoon goed verzorgt, krijg je regelmatig (om de paar maanden) nieuwe bloemstengels. Deze geven je telkens vele weken bloei- en bloemenpracht.
Mijn plant bloeit niet opnieuw!
Wanneer jouw plant niet opnieuw wil bloeien, kan je de natuur een handje helpen.
Zet de plant 4 tot 6 weken op een koele lichte standplaats (ongeveer 12à14 °C) zonder bemesting.
Als je de plant daarna terug op kamertemperatuur brengt, en je geeft een lichte bijbemesting in het dompelwater, kan de vorming van een nieuwe bloemstengel echt niet lang meer uitblijven.
Veel plezier met deze boeiende kamerplant !