Mechelen

Samenwerking tussen VZW TuinHier Mechelen en De Hefboom

 

Samenwerking tussen VZW Tuinhier Mechelen en De Hefboom

 

Vier zomers geleden heeft de Hefboom contact opgenomen met Tuinhier Mechelen met de vraag of we interesse hadden om een moestuin aan te leggen op hun prachtig domein in Heffen. Ze wilden graag voor hun jeugd een educatieve tuin om in te wandelen, naar te kijken en om er actief in bezig te zijn.

De meeste jongeren weten niet meer hoe een tomaat of een aardbei groeit, ze kennen wel de mooie verpakkingen van de supermarkt. 

Na overleg zijn we in het najaar gestart met de aanleg van een moestuin. Graszoden uitsteken, grond omspitten en verbeteren met een laag compost waren de eerste grote klussen.

 

hefboom2

   

hefboom1

 

 

Bij een bevriend lid van Tuinhier Mechelen zijn we bessenstruiken gaan halen om een fruithaag aan te leggen en dat is niet zo evident op zavelgrond. 

Een serretje in plastiek kwam er snel en de zelfgekweekte tomaten smaakten. Wel was er een probleem met de waterbevoorrading. Het basisidee  is: proberen om zowel biologisch als milieu-vriendelijk te telen.

Gelukkig heeft Tuinhier Mechelen vier watercontainers gesponsord en kunnen we nu al het regenwater opvangen en zijn we niet meer afhankelijk van leidingwater.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hefboom3

Onze Guido, zeg maar grootmeester Guido, heeft intussen een prachtige boomgaard aangeplant. Een zeer groot assortiment appelen- en perenbomen staan te pronken. Intussen blijft hij verder stekken en zijn de eerste perzikbomen in de grond gestoken.

Om zelf te voorzien in grondverbetering zijn er enkele kippen gezet. Zij verwerken tuinafval en zorgen voor de eerste eitjes.

Op het verlanglijstje staan er geitjes en een ezel. Een ergo-ezel kan de jongeren leren om sterker te worden.

hefboom4 

 

 

 

 

 

Dankzij Tuinhier Mechelen en de inzet van onze Guido is de moestuin uitgebreid met een boomgaard, bijenkorven en een kippenhok.

We danken al onze leden voor hun inzet en sponsoring van dit project.

Als je in 2021 zaden, planten, kippen, …. te veel zou hebben, de tuinen van De Hefboom kunnen nog veel gebruiken.

Maak er een mooie kerst van en hopelijk een grote oogst in 2021

Mark

Blijf gezond