Mechelen

Activiteiten voor de maand october.

 

 

 

Beste Tuinliefhebber,

 

we hebben twee weken van excellent tuinweer achter de rug. Het bleef droog en de grond was nog aangenaam warm om te bewerken. Dit komt ook de hergroei van de pas geplante planten ten goede. Zolang de bodem niet door lage temperaturen of overvloedige neerslag afgekoeld is, is er nog veel wortelactiviteit.

 

De mixed borders in mijn tuin zijn zoals voorzien dan ook grondig aangepakt. Het was hoog tijd om de vaste planten eens te her-vitaliseren, t.t.z. scheuren en de jongste delen (buitenkant van de toef) terug te hergebruiken. De bodem werd extra vertroeteld met compost en kalk ter ondersteuning. In sommige gevallen was het nodig om het loof te verminderen om terug het evenwicht te herstellen tussen de ondergrondse en bovengrondse delen en een eventuele stress situatie te vermijden.

 

Dit vraagt een goede voorbereiding en planning om het beoogde resultaat te bekomen. Met het kleurenwiel in de hand hebben we dan de kleurgroepen samengesteld. Re-styling noemt men dat! Klinkt goed. Nu nog in 2016 het resultaat afwachten.

 

De website van vaste plantenkwekerij Jan Spruyt-Van der Jeugd – www.vasteplant.be (Mostenveld 30 9255 Buggenhout) heeft veel geholpen met de mooie foto’s en uitleg voor elk aangeboden plant, om onze keuze helpen te bepalen.

 

Op zondag 27 september zijn we richting Celles (Doornik) gegaan om daar een plantenbeurs te bezoeken (www.lafeuillerie.be).

Mooi aanbod in een prachtig kader! Zeker het bezoeken waard. Te combineren met een bezoek aan Doornik. Machtige kathedraal, een gezellige markt met gezellige brasseriƫn aan zeer democratische prijzen.

Desondanks de goede voornemens om beperk aan te kopen, sloeg de aankoop-koorts toe bij het aanzien van al dat moois en speciaals. Heel erg!! Maar bon, we hebben enkele mooie niet alledaagse planten aangeschaft die onze bloemenborders gaan verrijken.

 

In het bijzonder is het aanbod van Salvia soorten door: Tuinplanten Jan De Busschere kwekerij (www.tuinplantendebusschere.be) heel mooi en van een zeer goede kwaliteit. Verleden jaar had ik er Salvia microphylla ‘Bumblebee gekocht die dit jaar zeer bloeirijk was met een prachtige warme rode-roze kleur. Het is echt een blikvanger. De bijtjes waren er ook ‘zot’ van. Dit heeft me aangespoord of nog meer salvia’s in de aanplant op te nemen!

 

Voor zij die op zoek zijn naar oude appelrassen en meer: www.bodeli.be van de Boomkwekerij De Linde.

Er was ook een bijzonder goed aanbod van zaden:

www.silene.be  Zaden Silene

www.kopelli-semences.be  (bio-zaad) met een zeer uitgebreid aanbod van bv. tomaten. Wat een keuze.

En om af te sluiten – oude en nieuwe rozenrassen: www.creamelarose.com

Er was nog veel meer verscheidenheid in aanbod maar ik beperk me in dat wat mijn aandacht trok.

  

  bordercompost     Andere werkzamheden voor deze maand zijn :

  • kalken van de boomgaard,
  • zeker geen meststoffen toedienen. Het gros ervan zal tijdens de winter uitspoelen en het grondwater bevuilen. Het is letterlijk en figuurlijk weggeworpen geld. Wachten tot in het voorjaar (februari – wanneer de grond vorstvrij is).
  • Enkel kalk kan toegediend worden daar het element calcium (Ca) traag in de bodem beweegt en veel tijd nodig heeft om ter beschikking van de planten te komen. Calcium spoelt niet zo snel uit.
  • lege percelen inzaaien met snijkoren, gerst of haver (voorkomen van erosie en uitloging van de mestoffen. Verhogen van het % organisch materiaal in de bodem na inwerken)
  • lentebloeiers (tulpen, crocus, enz..) uitplanten,
  • regelmatig de bladeren van het gazon verwijderen,
  • het gazon kalken en bijmesten met het aanbrengen (uitstrooien) van goed verteerde compost. Indien nodig eerst verticuteren.
  • de vaste planten opkuisen door het oude blad en uitgebloeide bloemstengels te verwijderen. Opgelet bij sommige planten heeft het mijn voorkeur deze te laten staan omdat ze voedsel (zaad) verschaffen aan de vogels. Of dat ze zeer decoratief zijn indien gerijpt of besneeuwd.
  • bij regenachtig weer kan men even tijd nemen voor de planning van aankoop van bloemen- en/of groentenzaden. De notities van verleden seizoen zijn dan een waardevolle bron om de juiste beslissingen te maken. Wie schrijft, die blijft!
  • voor de aanschaf van fruitbomen of struiken, goed nadenken welk ras en onderstam men wil. Dit is belangrijk voor het bepalen van de plaats (volume) die de plant zal innemen in je tuin.
 

Tot een volgend artikel

Roger

 

   

 

 

Geef een reactie