Mechelen

Lentekriebels! Nu al?

Beste Tuinvrienden,

uitspoelenzoals je weet, begint op 21 december de winter. Onder een stralend zonnetje en bij een temperatuur van 14°C. heb ik mijn kas (serre) van binnen en van buiten gepoetst. De Temperzon® is verwijderd en het glas blinkt als een spiegel. Denk er aan licht =gezondere en groeikrachtigere planten = meer productie van blad, bloemen of vruchten!

De serre is dan ook nog eens deftig onder water gezet om de zouten (compost) uit te spoelen. Dit jaar heb ik bij de druiven een toenemend probleem van lamsteligheid vastgesteld. De grondontleding wees me erop dat de de zoutconcentratie aan de hoge kant is. Nooit gedacht dat compost een redelijk hoog zoutgehalte heeft. Chemische meststoffen gebruik ik niet daar deze de humus in de bodem verbranden. Chemische meststoffen bevatten vulstoffen en veroorzaken een nog grotere ophoping van zouten in de bodem.

Het is voor mij een verontrustend gevoel dat de hoge temperaturen aanhouden. Het gevaar bestaat erin dat de sapstroom op gang komt en dat bij vorst (en die komt er nog) deze de planten flink zal toetakelen. Met eventueel afsterven tot gevolg. In het bijzonder voor de minder wintervaste soorten.

Potten die buiten overwinterd worden, moeten goed ingepakt zijn. Vooral de pot zelf . Het doel is om de eerste plaats het wortelgestel te beschermen – tracht de potkluit zo warm mogelijk te houden – zorg voor een goede afwatering – een natte potkluit bevriest veel sneller en de kans dat de plant de vrieskoude niet zal overleven neemt toe. Bovendien zal de pot ook beschadigd worden door de vorst (uitzetten natte potkluit). Bevriezen is niets anders dan een andere vorm van uitdroging van onze planten.

winterbeschermingpot

Opgelet, voor wanneer de planten volledig zijn ingepakt! Bij zonnig weder kan de temperatuur onder de bescherming van het bovengrondse gedeelte zeer hoog oplopen en de plant ‘koken’. Daarom indien nodig, de verpakking langs de bovenzijde openen wanneer het dreigt te warm te worden. Bij nachtvorst terug sluiten.

Lentekriebels zijn er bij mij vanaf dat de tuin, waar nodig opgeruimd is. Het teeltplan is gemaakt (zorg voor de nodige teelt rotatie), de zaden zijn besteld. Dit vind ik een van de ‘plezantste’ werkjes . De uitdaging als liefhebber zit er in, in het uitproberen van nieuwe soorten. Het afschuimen van het web en het doorbladeren en bestuderen van de nodige catalogi.

Voor iets of wat speciaals voor bloemen en groenten, bestel ik het via het web bij: www.thompson-morgan.com.

Ook is er onze samenaankoop Zaden. Dit is enkel voor de leden TuinHier Mechelen.

Onlangs was ik op bezoek in Dordrecht. Daar heb je www.vreeken.nl zaadhandel. Bestellen via web is mogelijk. Maar persoonlijk geef ik de voorkeur aan een bezoek ter plaatse. Mechelen-Dordrecht, één uurtje per wagen. Er gaat toch niets boven het snuffelen in het uitgebreid aanbod. De ‘belekes’ bekijken en je laten verleiden tot aankoop. Je hebt het gevoel van een klein, groot kind in een snoepwinkel. Wat een belevenis.

daslook

Ik heb er een paar soorten ‘ontdekt’ die me dadelijk aanstonden zoals : daslook (Allium ursinum). Is een beschermde plantensoort (half tot schaduwplant) dat in het voorjaar kan gebruikt worden in de gemengde slaatjes. Na de bloei verdwijnt de plant tot in het volgende voorjaar.

Er bestaat ook zoals iets als de aardappeldokter! Nieuw voor mij. De zilverwitte alsem (Artemisia ludoviciana) heeft een schimmeldodende werking en kan gebruikt worden tegen de aardappelplaag. Het uittesten waard. Hoe minder ‘chimique’ hoe beter!

Maar gelukkig was er ook nog mijn echtgenote die me terug met beide voeten op de grond bracht – ‘Zeg, waar gaat ge dat allemaal zetten!?.

‘Ik vind wel een plaatske en er is ook nog onze Bloemen- en Plantenbeurs op de eerste zaterdag van mei waar wat ik niet kan gebruiken kan aan de man trachten te brengen. Ik vind wel plaats anders maken we er..’

Het hielp maar gedeeltelijk….

Tot een volgende keer.

Roger VE

ps. Bloemen- en Plantenbeurs TuinHier Mechelen op zaterdag 7 mei 2016. Zin om mee te doen. Het is gratis voor TuinHier leden. Schrijf in via volkstuinmechelen@gmail.com.

 

 

 

Geef een reactie