Mechelen

Is de lente al in het land?

 

 

Beste Tuinliefhebber,

 

Is de lente al in het land? Een wat voorbarige vraag?

Wij hebben nog niet het lentegevoel wanneer we nog een dikke jas goed kunnen verdragen. Moeder natuur is terug stilaan (zichtbaar voor ons) aan het ontwaken. De hazelaars staan in volle bloei, de Helleborus bloemen steken hun kop op. Maar natuurlijk voor ons,  is het sneeuwklokje het meest gekende vroeg bloeiend gewas.

De weersvooruitzichten zijn van die aard dat er een nieuwe winterprik op komst is. Gelukkig ben ik de gelukkige eigenaar van een kas (serre) die me toelaat de teelt vroeg aan te vangen en ook laat in het seizoen aan te houden.

 

Na een flinke wasbeurt van de kas; heb ik al bloemkool, gemengde sla en de klassieke kropsla geplant. Afgedekt met vlies om een extra bescherming te geven. De laagste temperatuur verleden week genoteerd is -3°C.  Even ter herhaling, verleden jaar tot -5°C zonder enige schade aan het gewas. Volledigheidshalve moet ik er aan toevoegen dat de temperaturen, gemeten zijn  op 180 cm boven de grond. De grond van de serre was toen maar heel lichtjes bevroren. Met vlies verhoog je de temperatuur met 1.5-2°C.

 

Vandaag vangen we aan met het zaaien in volle kasgrond. Dit na eerst te spitten. Dan ondergewerkt, met de cultivator, een flinke gift van compost (containerpark), een lichte bekalking en een matige gedroogde koemestkorrels bemesting. Bemesten is altijd in functie van de verwachte groei en/of productie. Ook de teelt bepaalt de hoeveeldheid toe te dienen bemesting. Vgl tomaat met bv. kervel.

De gezaaide groenten zijn:

– radijsjes

– kropsla Hilde, om plantklaar te zijn voor de volle grond buiten. Dit ongeveer, rond de  1ste helft van maart 2015.

– gemengde snij sla,

– Rucola,

– spinazie en gewone snij kervel.

 

 

 

Galanthusnivalisjan272015 

 

Zodra deze zaadjes opkomen, wordt er opnieuw gezaaid om een opeenvolging van oogst te bekomen. Behalve voor de kervel en spinazie die je gemakkelijk 3-4 snijbeurten geeft.

 

Is het nu te koud om te zaaien?

De temperaturen zijn nog verre van ideaal. Maar alvorens de grond in de kas bevriest moet het al erg doen. Door het zaad nu al toe te vertrouwen aan de grond, zal het zijn natuurlijke beloop gaan, dit in functie van de dag en vooral nacht temperaturen.

 

Afschermen met vlies of plastic folie is belangrijk. Opgelet met het gieten! Vertrek met een licht vochtige grond. Lage temperaturen in combinatie met nat = vragen om problemen.

Als het weder het toelaat, dan moet je luchten. Bij een kas-teelt zijn de watergift en het luchten van doorslag gevend belang. 

 

We kijken verder uit naar wat Koning Winter gaat doen. Zodra de ergste koude voorbij is zal de snoei van het houtig kleinfruit moeten aangevat worden. Rode bessen, stekelbessen ea. lopen vroeg uit. Wees er op tijd bij.

Ook is het dan het moment om bomen en struiken te behandelen om mos en andere aanslag te verwijderen. Boomcleaner van Edialux heeft me steeds een goed resultaat gegeven. Na toepassing van het product zien ze er terug keurig uit! Ik pas dit product om de twee jaar toe. Toe te passen bij vorstvrij en sneldrogend weer. De planten moeten voor het ingaan van de nacht volledig opgedroogd zijn.

Zeker eerst aandachtig de gebruiksaanwijzingen lezen en respecteren!

 

De groetjes

Roger

 

 

Geef een reactie