Mechelen

Gebakken ovenaardappel- Pommes risolées

Grondstoffen voor 10 personen:
2,5 kg aardappelen
0.100 kg boter
0,100 l arachide-olie
Peper van de molen
(Grof) zout

Bereiding:
Aardappelen schillen of flink afborstelen onder koud water
Aardappelen in gelijke vorm snijden om gelijkmatig te garen
Aardappelen opzetten in koud gezouten water en 15 minuten laten koken
Aardappelen afgieten in een vergiet
De boter en de olie verwarmen in een braadpan, aardappelen goudgeel kleuren in de pan. Regelmatig omschudden tegen het aanbranden.
Pan met aardappelen 10 minuten in een voorverwarmde oven van 150°C verder garen.
Kruiden met peper van de molen en zout.

Tips:
Eventueel gehakte peterselie, bieslook of lente-uitjes toevoegen.
Je kan de aardappelen allerlei vormen geven zoals blokjes, schijfjes, ronde bolletjes, 

Opgelet:
Nieuwe aardappelen best eerst even blancheren (= opzetten met water en als het water kookt afgieten) en een tweede maal bevochtigen en verder koken.
Nieuwe aardappelen bevatten veel “solanine”. Dit kan buikklachten en diaree bij grote hoeveelheden. Door het herhaaldelijk koken en verversen van water wordt de solanine teniet gedaan.