user_mobilelogo

Volkstuinparken

 

Onze vereniging heeft een lange ervaring in het beheren van volkstuinparken, maar er zijn weinig beschikbare gronden. Sinds vele jaren ijveren wij ook in en rond Mechelen om gronden voor volkstuinen ter beschikking te stellen. We ontvangen immers regelmatig vragen van mensen die graag zouden tuinieren, maar zelf geen tuin hebben.  tuintjesdennenstraat

 

 

Volkstuinpark in Otterbeek

 

Ligging : Mechelen-Noord langs de R6, tussen Antwerpsesteenweg en Liersesteenweg 

Situatie : 47 volkstuinen op gronden in eigendom van het Sociaal huis Mechelen (OCMW)

 

Beheer : tot 2014 door Sociaal huis Mechelen (Ocmw)

 

Het gebruik als volkstuinen loopt op zijn einde. Deze gronden zijn bestemd voor de aanleg van de parking van het nieuwe ziekenhuis aldaar.

Vermoedelijk zullen de overblijvende tuiniers het komend kweekseizoen 2016 een alternatieve tuin aangeboden krijgen in het nieuw aangelegde volkstuinpark "Galgenveld" langs de Oude Antwerpsebaan.

 otterbeekplan

Tuindelen bij privaat eigenaren

Tuindelen wordt steeds populairder. Tuineigenaren die een dagje ouder worden willen graag wat meer beweging zien in hun tuin en hebben niet altijd de kracht om alles nog zelf te onderhouden. Ook een perceel bouwgrond dat nog wacht op ontwikkeling komt in aanmerking.

Wegens de grote vraag en het gebrek aan voldoende beschikbare volkstuinen hebben wij ook al regelmatig samengewerkt met privaat eigenaren die hun grond tijdelijk of langer ter beschikking willen stellen als volkstuin. Het zijn meestal kleinere percelen, maar toch goed bereikbaar. Deze samenwerking creëert voor beide partijen een voordelige situatie (“win-win”) :

  • De eigenaar moet zijn grond niet zelf bewerken of onderhouden en kan toch genieten van het sociaal contact met de tuiniers. Als hij dat wil, krijgt hij soms een stukje van de oogst als dank.
  • De tuinier gebruikt de grond als moestuin en onderhoudt zo het perceel van de eigenaar onkruidvrij.

Om de kansen op succes te verhogen, wordt zoveel mogelijk voorrang gegeven aan tuiniers uit de nabije omgeving. Dat vergt minder verplaatsingen en stimuleert de tuiniers om regelmatig in de tuin langs te komen.

Momenteel zijn er verschillende projecten opgezet in onze regio :

  • Dennenstraat : 5 tuinen
  • Schoolstraat (Bonheiden) : 3 tuinen
  • Geerdegemvaart : 2 tuinen
  • Hombeek : meerdere tuinen
  • Elf Novemberstraat : 3 tuinen
  • Esdoornstraat (St Katelijne Waver) : 5 tuinen

Onze vereniging kan vraag en aanbod bij elkaar brengen en zorgen voor een huishoudelijk reglement in overeenstemming met de specifieke wensen van de eigenaar.

Contacteer ons gerust als je ook een tuin hebt die je graag wil laten bewerken door één of enkele van onze moestuiniers.

Momenteel zijn nog enkele tuinen beschikbaar in Sint Katelijne Waver en Leest.

Interesse ? stuur ons een mailtje Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Volkstuinpark "Galgenveld" (in opstartfase sinds juli 2015)

 

Ligging : Mechelen-Noord langs de Oude Antwerpsebaan, achter de scouts Heilig Kruis.

 

Situatie : 54 volkstuinen op gronden in eigendom van het Sociaal huis Mechelen (OCMW)

 

Beheer : vanaf 2015 door Stad Mechelen toegekend aan onze vzw TuinHier Mechelen

De aanleg en inrichting zijn gestart in het voorjaar 2015 (na definitieve validatie).

De eerste perceeltjes zijn toegewezen en het aanplanten is van start gegaan. Er is veel vraag naar tuinperceeltjes. Indien u zich wenst in te schrijven om een tuintje te bewerken, kan je ons contacteren via mail. Door het grote succes is er momenteel een wachtlijst.

Er zal ook samengewerkt worden met specifieke kansengroepen.

 galgenbergplan