user_mobilelogo

 

 

 

Beste Tuinliefhebber,

 

 

Het wordt maar geen winter. Het zachte weder blijft toch nog toe aanhouden. Maar opgelet!

Jack Frost of Koning Vorst loert om de hoek. 

 

De tuin is al winterklaar - bloembollen zijn geplant.  De kas is vrijgemaakt om de kuipplanten te overwinteren voor temperaturen tot maximum -5°C. Is het kouder dan gaan ze naar de garage. De tomaten zijn gerooid. De niet rijpe door mijn echtgenote tot een heerlijke chutney omgetoverd. 

 

Dus het is hoog tijd om aandacht te schenken aan de bescherming van onze planten die niet of maar gedeeltelijk winterhard zijn. In het algemeen zijn het onze kuipplanten die hier onder vallen (Datura, Brugmansia, Agapanthus, Phormium, sommige laurier soorten, olijven, enz.). 

 

Er zijn ook sierstruiken en vaste planten die het waarderen om een extra laagje compost, bladeren of mulch rond de kraag toegediend te krijgen. Het beschermen van het wortelstelsel is zeer belangrijk (water toevoer plant) om ze meer vorstbestendig te maken en vorstschade te voorkomen of te beperken.

 

Daarom ook potplanten, die buiten overwinteren, goed beschermen tegen vorst door deze in te pakken. Bij hevige vorst en vooral bij een te natte potkluit, zullen de volledige potinhoud 'en masse' bevriezen. Met het hoogst waarschijnlijke gevolg dat zelfs winterharde planten 'kapot' vriezen. En de pot daar bij!

Zie dus ook de afwatering van pot na of die nog ok is. Desnoods door de wortelgroei verstopte drainage openingen terug vrij te maken.

 

Als gelukkige eigenaar van een koude kas kan ik deze kuipplanten, ook soms orangerie planten genaamd,  bij lichte vorst tot en met +- -5°C in de koude kas aan houden. Lage temperaturen kunnen schade berokkenen aan dit soort van kuipplanten. In volle winter is het bij -10°C buiten het ook -10°C in de kas.

 

Noteer dat er een 'schade verschil'  is bij -5°C gedurende een paar uur of dat wanneer het 24 uur aan stuk -5°C is. Veel van deze planten verdragen vorst wanneer deze beperkt is tot een paar uur. Bijvoorbeeld Phormium tot -5°C. In de landen van oorsprong kan het ook gebeuren dat het vriest, maar dan maar voor een paar uur. Tegen 10uur is het dan terug T-Shirt tijd.

 

 

 overwinteren

 

Licht is een belangrijke factor. Daarom dat ze zolang mogelijk in de serre blijven. Licht maakt planten sterker en dus minder ziekte gevoelig. Tevens een veel betere hergroei in het voorjaar is de bonus.  Dit vraagt een extra inspanning door de potten van serre naar de garage te zeulen bij een koude periode. Bij een warmere periode, is het de weg terug!. Maar eerst moeten we moeder de vrouw nog overtuigen om 'permissie' te krijgen.  Met als antwoord  'begint het wéér - tegen antwoord: ze waren deze zomer toch mooi, héé'. Het ongemak is toch de moeite waard! De beloning zijn 'fleurigere' potten tijdens de zomer.

 

Met pot en al graaf ik de Agapanthus in en hij blijft de hele winter in de serre. Dat scheelt een hele hoop kilo's minder te verplaatsen! Bij lage temperaturen komt op het afgestorven loof een extra bovenlaag grond ter bescherming. Fuchsia's kunnen op dezelfde manier overwinterd worden. In februari, bij hergroei tijdig deze planten van het licht laten genieten door de beschermlaag te verwijderen.

Vergeet ook niet je Dahlia's, Canna's, gladiolen en consoorten (zomerbloeiers met wortelstof of knol/bol) tegen het wintergeweld te beschermen. De knollen/wortelstokken (uitspitten en een 10cm boven de wortelhals afsnijden) kan je best op een luchtige en koele vorstvrije plaats wegbergen. Voorkom uitdroging! 

 

Zieke delen, vergeelde of afgestorven stengels/blad zijn te verwijderen om schimmel infecties te voorkomen. Eventueel de plant insnoeien indien nodig. Voorkom uitdroging. Ook tijdens de winter hebben de planten water nodig. Nooit nat zetten, enkel licht bevochtigen. 

 

Opgepotte volle grond planten zal men degelijk insnoeien om het verstoord evenwicht van wortel/bovengrondse gedeelte zoveel mogelijk te herstellen (verminderen van bladoppervlakte = verminderen verdamping)

Om plaats te besparen zal men soms de planten moeten insnoeien. Denk eraan dat bij kort insnoeien van Datura's en Brugmansia's dit een bloei-verlatend effect heeft. Waaarschijnlijk heb je dit ook al opgemerkt dat beide soorten maar pas beginnen te bloeien vanaf het ogenblik dat de stengel vertakt. Indien je deze vertakking kan behouden, gaat je plant ook vroeger bloem geven.

 

Tot nog eens

Roger