user_mobilelogo

 

 

 

Beste Tuinliefhebber,

 

 

Het is hoog tijd om nog eens in de pen te kruipen. Wanneer we terugblikken naar het voorjaar 2015, dan is dit 'schraal' geweest, met andere woorden relatief koud en vooral droog. Ik heb sinds het voorjaar tot recent, karre vrachten water moeten aanslepen om alles op een normaal groeipeil te houden.

 

Onze zomer is dan weer kokend heet geweest en zeer droog.  De regenval heeft de tuinier in de steek gelaten! Dit jaar zitten we al aan 13 extotische dagen (=>30°C.).

Dit droge en warme weer heeft ook zijn voordelen. De rozen hebben prachtig kunnen bloeien. Schimmelziekten en andere plagen zijn  dit jaar geen spelbrekers geweest!

 

Voor de kasteelten was het alle hens aan dek! Top temperatuur gemeten tot = 48°C. 

Om verbranding van mijn tafeldruiven (ea) te vermijden heb ik vliesdoek en langs de buitenzijde van de kas een rieten mat aangebracht. Het heeft geloond. Bovendien heb ik ook regelmatig water op de paden gegoten, om de luchtvochtigheid op peil te houden (min. 80% Rv.) Na elke gietbeurt mag je verwachten dat de temperatur 1 à 1.5°C. omlaag gaat. (verdampen vraagt energie en dit koelt de luchttemperatuur af).

 

Deze hoge temperaturen hebben zo goed als geen schade veroorzaakt. Daarom is het zo belangrijk dat na het planten, de watergift (tijdelijk) wordt beperkt. Men moet de planten verplichten om water te zoeken. Daardoor ontwikkelen ze een ruimere en sterkere wortelkluit dat de hitteschokken (lees waterbehofte) beter kan opvangen. Planten met 'luie wortels,' zijn desondanks het gieten gemakkelijker het slachtoffer van zonnebrand.

 

 

 

 serreschermdoek

 

In volle grond zijn de aanplant van aardbeien (ras: Korona), winterprei, krulkool achter de rug. Het is de moeite waard om het eens krulkool in de keuken uit te proberen. Het is culinair meer waard dan om enkel voor 'konijneneten' gebruikt te worden. Rapen en veldsla zijn volop aan het opkomen. De andijvieplantjes gaan er deze week ook nog in.

 

Aktie was er nodig om Buxus te beschermen tegen de rupsenvraat van Buxusmot. Wat gaat dat snel!

 

Het is ook stilaan tijd om zomerstekken te nemen van goed ontwikkelde en afgerijpte scheuten voor de soorten die hiervoor geschikt zijn. Wanneer men rekening houd met de invloed van de maan, dan zijn 29 en 30 augustus ideale dagen om te stekken. De periode na volle maan heeft voor gevolg dat er een neerwaartse sapstroom is. Dit is dan gunstig voor de wortelvorming. Natuurlijk zijn de andere factoren zoals licht, grondmengsel, temperatuur en luchtvochtigheid eveneens van levensbelang voor de stek om opnieuw wortels te vormen en te groeien.

 

Wanneer men zijn rabaraanplant wil verjongen is het nu ook de ideale moment. Men gebruikt enkel de jonge stukken van de buitenkant plant. Wanneer men dit nu uitvoerd gaat de plant zich voor een groot stuk herpakken. Dit geeft dan een tijdsvoordeel tegenover het uitvoeren ervan in het voorjaar. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld Agapanthus.  Na de  bloei gaan deze planten min of meer in een rusttoestand. Hier zal ook het delen in  augustus een groei (lees herstel) voordeel voor de plant bezorgen.

 

vriendelijke tuingroeten Roger