user_mobilelogo

 

 

 

Beste Tuinliefhebber,

 

desondanks de koude nachten en de grondvorst staat de tuin er niet stil bij. Overgaan tot actie is nodig. Het eerst waar men aan denkt zijn de uit te voeren gronbewerkingen.

Men stelt zich dan soms ook de vraag : moet ik echt spitten? Is dat te vermijden? Is spitten wel de juiste manier van handelen?

 

Spitten (of ploegen) was op de eerste plaats bedoeld als een onkruidbestrijdingsmiddel en om de mineralen in de onderste lagen terug naar boven te brengen.

Het antwoord is simpel - wanneer niet nodig, bij een onkruidvrij land, dan ga je niet spitten. Enkel met de cultivator de bovenste laag loswerken. Moeder Natuur zorgt ervoor dat de bodem steeds 'bedekt' blijft met een natuurlijke begroeiing daar waar mogelijk. Daarom ben ik voorstander om op het einde van het seizoen tarwe, haver in te zaaien. Het vermijd erosie en het gewas houdt de elementen die gemakkelijk uitspoelen vast (namelijk N = stikstof en P= fosfor) en komen alzo niet in het grondwater terecht.

 

 Spittenofniet

  We gaan dus zeker niet voor de winter mest uitspreiden over het land! Anders byebye  stikstof en fosfor!! Bovendien willen we toch niet als vervuiler van het grondwater door het leven gaan. Bij het onderwerken (spitten) gaat men buiten het gewas ook de bovenste 10-15cm teeltaarde, waarin het meeste bodemleven plaats vindt inwerken. Dit tijdelijk euvel vang ik op, door een laag compost op de gespitte grond aan te brengen. Niet inspitten maar wel in de bovenste laag inwerken. Ter informatie; in één handvol compost zitten meer micro-organismen in, dan de totale wereldbevolking in aantal sterk is. Door het aanbrengen van de compost 'enten' we dus een massa micro-organismen in de toplaag van de bodem, zodat alles zijn normale gang kan blijven gaan. Bovendien is deze compost niet enkel een bodemverbeteraar maar ook een volledige meststof voor onze teelt.Voor het aanbrengen en inwerken van de compost, zal ik ook kalken en gedroogde koemest korrels aanbrengen, dit in de functie van mijn geplande teelt. Bv. erwten zullen meer kalk ontvangen dan ajuin. De koemestkorrels zijn meer bedoeld als een middel om de micro-organismen in gang te zetten (N) dan als meststof. 
  aardbeiencompost  

Kalk is niet enkel om de pH (zuurtegraad) van de grond te beinvloeden. Dit is zo wat de standaard gedachte bij het gros van de tuinliefhebbers. Het regelmatig kalken zorgt er ook voor dat de structuur van de bodem meer korrelig wordt en dus ook meer water doorlaatbaar is. Je grond wordt meer kruimelig. Opgelet, op zware gronden, kalk zonder magnesium  (Mg) toepassen Wat fout is, nu ook niet in één klap willen corrigeren. Niet overdrijven. Aandacht en geduld zijn de beste middelen om te slagen. De bodem moet op een regelmatige wijze in evenwicht gebracht of gehouden worden. De vermelde producten (kalk, gedroogde koemest korrels, compost) zijn de sleutelfiguren in het bereiken van de doelstelling: gezonde bodem = gezond en productief gewas!!

Kalk (Ca = calcium) speelt een zeer belangrijke rol om de voedingsbestandelen in de grond vrij te maken en ter beschikking te stellen van de planten. Calcium zorgt er voor dat de plant stevige celwanden maakt. Dus minder droogte- en ziektegevoelig.

Voor blijvende teelten zoals bv.:aardbeien, rozen, ga ik hetzelfde te werk - kalk - gedroogde koemest korrels en dan kompost. Niet inwerken, enkel als toplaag gebruiken. Indien men inwerkt gaat men veel fijne worteltjes beschadigen! De regen en de regenwormen zullen het wel voor jou het werk doen.

De techniek van aanbrengen (enkel oppervlakig inwerken) van kalk, gedroogde koemest korrels en compost pas ik reeds 5-6 jaar toe. De resultaten zijn er. Veel gezondere planten, geen chemische meststoffen nodig. Geen Blauwe of ander gekleurde samengestelde meststoffen nodig om de teelt op te jagen. De Natuur werkt voor mij. Waarom zou ik ze tegenwerken!

Ben je niet overtuigd?

Ik zou het toch maar eens uitproberen, waag je kans. Met het gebruik van compost kun je echt toveren. Ik noem het zwarte goud van de tuin!

Met vriendelijk groeten,

Roger Van Engelgem