user_mobilelogo

Leden login

Uw wachtwoord wijzigen of opvragen werkt niet meer vanuit deze website. Gelieve daarvoor een mail te sturen naar volkstuinmechelen@gmail.com.

Disclaimer

De gegevens op deze website worden door Tuinhier Mechelen vzw verstrekt bij wijze van informatie. Het blijft de exclusieve verantwoordelijkheid van de lezer om deze informatie al dan niet toe te passen. De vzw Tuinhier Mechelen kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de behaalde resultaten en is niet aansprakelijk voor eventuele geleden schade.

Privacy verklaring

Uw persoonsgegevens worden verwerkt door VZW TuinHier Mechelen voor ledenbeheer en organisatie van activiteiten als gevolg van uw inschrijving als lidIndien u niet wil dat wij uw gegevens verwerken, volstaat het ons dat mee te delen. In voorkomend geval wordt U dan geschrapt van het ledenbestand. Voor een meer uitgebreid overzicht van ons beleid op het vlak van verwerking van persoonsgegevens: klik hier.

Contact : Jan Van de Weyer, Overheide 20, 2800 Mechelen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsbrieven TuinHier

Eerstvolgende activiteiten (Klik op de activiteit voor info)

Geen komend evenement!

Nieuws

 Guido De Hollander (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) biedt twee notenbomen te koop aan in pot junglans.

 

Aanbevolen

 

Bezoek aan t'GROM

Na het verwelkomingswoord van onze secretaris werd er buiten een kopje koffie gedronken. 

De eerste tuin, die we bezochten, was een tuin van rond 800 n.C. Karel De Grote heeft er voor gezorgd dat zijn tuinen zelfvoorzienend waren in tijden van hongersnood. De kruiden waren voornamelijk voor medicinale doeleinden, de groenten werden uiteraard verwerkt in de burchtkeukens.

De 17eeuwse tuin met frivoliteiten, buxushaagjes en fruitbomen zorgde dat de rijke mensen hun bezoekers konden imponeren met hun groenten en fruit.

De derde tuin die we bezochten is de klassieke beddentuin die tussen de 19de en 20 ste eeuw in deze regio werden gebruikt. Tussen de bedden was er een kleine greppel om  het overtollige water af te voeren. Asperges, rabarber, bonen, artisjok, kolen, schorseneren, .... groeiden weelderig in deze streek.

De laatste tuin is de sierlijke moestuin (de modernere tuin). Alles staat door mekaar, met wat te veel verwildering tot gevolg, volgens onze gids. Salie, oostindisch kers, dahlia's, zonnebloemen, ...

groep

 

groenten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het insectenhotel met veel solitaire bijen zorgen voor de bevruchting van de tuinen. Imker Louis zorgt voor de honingproductie.

Het weerstation met pluviometer, de thermometerhut en de windrichtingmeters met bliksemmeter registreren voor de grote regio.

De bliksemmeter kan tot 30km ver de inslagen meten.

De heliograaf meet het aantal zonnestralen door verbranding op een kartonnetje.

water

De rozentuin is in de jaren twintig gestart in de regio. De rozenkwekerij Lens is na generaties rozenkwekerij verkocht aan een Nederlandse investeerder. Hij heeft deze velden verkaveld.

In de serre is het lekker warm. Hier worden op tafels de nieuwe oogst gekweekt. Te vergelijken met de oude druivenserres van Hoeilaart.

Tabaksplanten  werden verstopt tussen de aardperen , zodat ze door de bezetter tijdens WOII niet konden worden gevonden.

De bloemkoolserre zorgde voor de vroege Mechelse bloemkolen. Ze werden gezaaid in het najaar, dan uitgeplant in potten, beschermd tegen de vorst met omgekeerde bloempotten en jutten zakken, in het voorjaar uitgeplant in volle grond.

In de hedendaagse serre met rechte randen, warenhuizen genoemd, groeien druiven, tomaten, aubergines, paprika's, pepers, pompoenen, komkommer, ...

Na de bloemkolen werden de tomaten gezaaid. 

In de moestuin ligt ook platglas om op een makkelijke manier snellere oogst te hebben. 

Het veld van"Boer Achille" is een deeltuin geworden. Jaarlijks wordt deze tuin omgeploegd zodat pachters geen bomen kunnen aanplanten. Dus een serre is niet mogelijk op deze terreinen.

Het kaashok aan de zijkant van de hoeve zorgde als kaasrijperij.

serre

binnen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de schuur staan de oude werktuigen die de smid op maat liet maken voor de boer.

Een wortelwasmachine, een aspergemes, een preipin, ..... waren toen de nieuwe middelen.

Buienradar (klik op beeld voor toegang tot website)